Nyomdai anyagleadási segédlet

Milyen szakmai szempontoknak kell megfelelnie a leadott anyagoknak, hogy a nyomdai kivitelezés zökkenőmentes és tökéletes legyen?

Ahhoz, hogy garantálni tudjuk a gyors és minőségi nyomdai kivitelezést, nélkülözhetetlen a megfelelő előkészítés. Az alábbiakban igyekszünk minden számunkra fontos információt megosztani önökkel, hogy a közös munka gördülékenyen és zökkenőmentesen menjen. Amennyiben az alábbi alapvető anyagleadási kritériumok nem teljesülnek, nyomdánk nem tud felelősséget vállalni az elkészült termékek minőségéért, illetve a kivitelezési idő jelentősen megnövekedhet. Igény esetén, külön óradíj ellenében, grafikusaink segítenek az alapanyagok tökéletes előkészítésében.

Képek, illusztrációk leadása

A megfelelő képfelbontás a garancia a tökéletes minőségű nyomatokhoz, technológiától függetlenül. A képek minimum felbontása 300 dpi legyen (a nyers képek felbontása, akár fotó, akár stock oldalról származnak, általában 72 dpi). Óriás méretű anyagok, mint például molinók, épülethálók, plakátok esetében megfelelő lehet akár 1:10 arányú, 300 dpi felbontású nyersanyag is. Kérjük, a pontos színvisszaadás érdekében, a képeket, illusztrációkat minden esetben CMYK színtérben készítsék elő. Amennyiben szerkeszthető anyagot kíván részünkre átadni, kérjük az összes felhasznált fotót, grafikát mellékelje.

color nyomda color nyomda color nyomda color nyomda color nyomda color nyomda color nyomda color nyomda colornyomda colornyomda color nyomda

Betűkészletek (fontok) használata

A betűkészletek minden esetben legyenek beágyazva a nyomdakész pdf-be! Amennyiben az anyag beágyazott vektoros logókat, illusztrációkat tartalmaz, azoknál minden esetben alakítsa görbévé a szövegeket. Lehetőség szerint kerüljük a rendszer (system) fontok használatát, ezek ugyanis nem kerülnek beágyazásra, és gépenként eltérő lehet a megjelenésük. Javasoljuk, hogy használja a google ingyenes betűkészleteit, amik bárki számára korlátozás nélkül rendelkezésre állnak szabad felhasználásra (https://fonts.google.com), vagy ha Adobe előfizetéssel rendelkezik, akkor az Adobe Fonts (korábban Typekit) betűkészleteit (https://fonts.adobe.com). Ha szerkeszthető anyagot juttat el nyomdánkhoz, kérjük a felhasznált betűkészleteket is mellékelje.

Színek

Ahhoz, hogy a tervezett anyag és a végtermék színei megegyezzenek, szükséges az egységes, CMYK színtér használata. Az RGB, vagy sRGB (más néven monitor, vagy online színek) egy sokkal több színt tartalmazó színtér, így az ott alkalmazott színek egy része nem kivitelezhető a hagyományos négy szín nyomással. Ilyen színek például a nagyon élénk, neon színek, amiket sok kezdő vagy nem szakmabeli tervező előszeretettel használ, mivel látványosak. Amennyiben az anyag Pantone, LAB, RAL, vagy bármilyen más, speciális színt tartalmaz, azokat minden esetben CMYK-ra szükséges konvertálni. Fontos, hogy csak kevés, speciális monitor felel meg a színhelyes tervezéshez, és ezek is csak abban az esetben ha megfelelően kalibrálva vannak. A fekete szövegek, lehetőleg kizárólag 100% fekete (K) színből álljanak, így sokkal szebb betűképek érhetőek el. Érdemes figyelni arra is, hogy a teljes fedettség, azaz a négy szín összessége, ne haladja meg a 300%-ot, mert a festék ebben az esetben megfolyhat, és nehezen szárad. Reklamációt a színek tekintetében csak elfogadott és aláírt proof esetében tudunk elfogadni!

UV lakk, stanc, bieg, prég formák

Bármely fenti technológia alkalmazása során egy külön rétegen – vagy külön oldalon –, direkt színnel megadott, vektoros grafikára van szükség. Raszteres anyagból a gépek nem tudnak dolgozni!  A körvonalak, vágógörbék minimum 0,25 pt vastagságúak legyenek. Lehetőség szerint a rajzok külön oldalon szerepeljenek a grafikától, vagy egy kikapcsolható, megfelelően elnevezett rétegen legyenek elhelyezve. Amennyiben külön fájlban érkeznek, kérjük, hogy 100%-ban azonos pozícióban lévő jeleket használjon mint a nyomtatni kívánt anyagon!

Speciális, Duplo DDC 810 típusú 3D UV lakkozó gépünknél lehetőség van a lakkréteg vastagságával is „játszani”. Ezt %-os értékek megadásával lehet kivitelezni: a kisebb érték vékonyabb, a nagyobb érték vastagabb lakkréteget fog eredményezni a végterméken.

Kifutó, egyéb nyomdai paraméterek

Amennyiben az oldalon bármilyen olyan elem található, ami vágás után a lap szélére kerül (azaz kifut az oldalról), szükséges rátöltést (kifutót) hagyni az adott elemen. Ennek mértéke minimum 3 mm legyen (lehetőség szerint 5 mm), ezzel garantálható hogy a vágott végtermék szélén ne legyen fehér csík. Az anyagokon minden esetben kérjük elhelyezni a vágójeleket (Crop marks) és a regisztrációs jeleket (Registration marks). A jelek minden esetben a kifutón kívüli részre essenek (Offset), ne lógjanak bele a grafikába! Amennyiben az anyag biegelve, perforálva vagy hajtva lesz, ezeket a jeleket is kérjük elhelyezni a megfelelő formátumban. A szedéstükör (margó) anyagonkét változó: névjegyek esetében minimum 3 mm, szórólapok, kis formátumú kiadványok esetén minimum 5 mm, nagyobb méret esetén lehetőleg legalább 1 cm legyen.

PDF-et kizárólag az Adobe Acrobat PDF driverével készítsen. Amennyiben olyan szoftverben dolgozik, amit nem nyomdai előkészítésre terveztek – ilyenek például a Microsoft Office termékei, mint a Word, Powerpoint, vagy a ma már nagy népszerűségnek örvendő Canva is  –, cégünk semmilyen felelősséget nem vállal az elkészült anyagokban előforduló esetleges hibákért (hiányzó ékezetes karakterek, rossz színek például). Lehetőség szerint a PDF/X3 vagy PDF/X1 szabványt használja a fájlok elkészítéséhez. Az anyagokat composite CMYK pdf-ben készítse el, beágyazott betűkészletekkel és képekkel, 300 dpi felbontásban, 1:1 méretben. Kérjük, a teljes anyagot egy fájlban, oldalanként írja ki, kerülje az oldalpárok használatát. Ha az anyagot mégis montírozva küldi, erről kérjük minden esetben egyeztessen előre kollégánkkal! Az elkészült anyagokban javítást csak a megrendelő felelősségére tudunk végezni, azt minden esetben visszaküldjük egy újabb körös korrektúrára.

Anyagleadás, ha tőlünk kéri a tördelést is:

Grafikai elemek, logók, illusztrációk

Lehetőség szerint 300 dpi, CMYK képeket, vagy vektoros (görbévé alakított) fájlokat csatoljon a leadott anyaghoz. Ha InDesign anyagot küldd, kérjük használja a szoftver beépített Package készítő szolgáltatását, ami az összes szükséges elemet egy csomagba rendezi, és a linkeket frissíti ennek megfelelően.

Betűkészletek

Minden esetben mellékelje az összes felhasznált fontkészletet, akkor is ha nagyon ismert, Google vagy Adobe fontokat használt a tervezéskor.

Word, Excel vagy Powerpoint dokumentum

Amennyiben az alap layoutot ön elkészíti bármely programban, akkor is mellékelje külön az összes felhasznált grafikai elemet és betűkészletet, ezeket nem tudjuk kinyerni nyomdai minőségben az elkészített anyagból

Amennyiben nincs előre elkészített layout, kérjük mellékeljen egy forgatókönyvet az anyaghoz. Ez tartalmazza nagy vonalakban az esetleges fejezet címeket, egyedi formázási kéréseket, tördeléssel kapcsolatos információkat. Amennyiben cége rendelkezik arculati kézikönyvvel, azt is feltétlenül juttassa el hozzánk.

A kész nyomdai fájlok eljuttatása

Természetesen leadhatja személyesen, budaörsi telephelyünkön (USB meghajtó, külső merevlemez) előre egyeztetett időpontban, vagy elküldheti e-mailben is címünkre ().

Nagy méretű anyagok esetében

Javasoljuk a wetransfer.com fájlküldő használatát, ami 2 GB méretig ingyenes használható, vagy megoszthatja Dropbox, Onedrive, vagy egyéb felhő alapú tárhely használatával. Kérjük, lehetőség szerint a Google Drive használatának mellőzését, mivel 2 GB méretet meghaladó, vagy sok fájlt tartalmazó mappa esetében a letöltés nem megoldott.

Miben lehetünk a segítségére?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi biztosan megtaláljuk az önnek leginkább megfelelő nyomdai megoldásokat.

Wéber Attila
ügyfélkapcsolat