canva fejlec kep

Nyomdai fájlok készítése Canva használatával

A Canva egy népszerű online grafikai tervezőeszköz, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy látványos dokumentumokat, prezentációkat és digitális eszközöket hozzanak létre. Bár általában azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy vegyenek igénybe egy profi grafikai tervezőt, megértjük, miért használják sokan ezt a programot. A belső erőforrások gyakran korlátozottak, különösen a grafikai tervezőké, és szinte bárki létrehozhat szép megjelenésű anyagokat a Canva segítségével.

Ahhoz, hogy a legjobb nyomtatásra kész kimenetet tudja biztosítani a Canva használatakor, íme pár tipp, amelyek lehetővé teszik, hogy a leginkább megfelelő minőségű anyagot lássa viszont a végtermék esetében.

 • 1

  Új dokumentum létrehozása

  Válassza Terv készítése lehetőséget új dokumentum létrehozásához.

  pdf írás

 • 2

  Egyéni méret beállítása

  Válassza az egyéni méret lehetőséget a legördülő menüből.

   

  pdf írás

 • 3

  Mértékegység kiválasztása

  Válassza ki a megfelelő mértékegységet. Javasoljuk a mm használatát a pontos tervezéshez!

   

  pdf írás

   

 • 4

  Kifutó beállítása

  A beállításokban kapcsolja be a "Nyomtatási kifutó megjelenítése" lehetőséget! A kifutó a grafika azon része, ami levágásra kerül a nyomtatás után. Erre azért van szükség, mert szinte lehetetlen 100% pontossággal nyomtatni és vágni, így elkerülhető, hogy a nyomat szélein fehér sáv keletkezzen.

   

  pdf írás

 • 5

  A háttér megfelelő pozícionálása

  A hátteret pozícionálja úgy, hogy kilógjon a vágott méreten (szaggatott vonal) kívülre, teljesen kitöltve a rendelkezésre álló területet! Minden esetben nagy felbontású képeket használjon, hogy elkerülje a rossz minőségű nyomatokat!

   

  pdf írás

 • 6

  Egyéb elemek, szövegek elhelyezése

  Helyezze el az egyéb elemeket a dokumentumon: szövegeket, egyéb képeket, logókat. Logók esetében lehetőleg vektorgrafikus formátumot, vagy az elérhető legjobb minőségű raszteres grafikát használja!

   

  pdf írás

 • 7

  A kész, nyomdai anyag letöltése

  A menüben válassza ki a letöltés lehetőséget!

   

  pdf írás

 • 8

  A kimeneti formátum kiválasztása

  A "Fájltípus" menüben válassza ki a "Nyomtatandó PDF" lehetőséget!

   

  pdf írás

 • 9

  Vágójelek és kifutók elhelyezése

  Pipálja be a "Vágójelek és kifutás" lehetőséget, és amennyiben rendelkezik előfizetéssel, akkor a CMYK színprofilt. RGB anyag is megfelelő lehet, de ebben az esetben a megfelelő színek nyomtatásáért felelősséget nem vállalunk!

   

  pdf írás

Néhány további hasznos tipp a Canva hsználatához:

 

 • Tervezés CMYK vagy RGB színtérben: A Canva alapértelmezetten RGB színeket használ, amelyek ideálisak a digitális felhasználáshoz. Ha előfizetéssel rendelkezik, használhatja a CMYK színteret, amely a nyomtatási iparban használt szabványos színmodell.

 • Használjon nagy felbontású, jó minőségű képeket: amikor képeket illeszt be a Canva tervébe, fontos, hogy magas felbontású képeket használjon, amelyek alkalmasak a nyomtatásra. Az alacsony felbontású képek pixelesnek vagy homályosnak tűnhetnek nyomtatáskor, lerontva a dokumentum általános minőségét. A legjobb eredmények érdekében javasoljuk a fotók felbontását legalább 300 DPI-re beállítani 1:1 méret esetében.

 • Vektorgrafikák kihasználása: A Canva képes importálni SVG és Adobe Illustrator fájlokat, amelyek vektorgrafikát használnak, és így a legmagasabb minőségű nyomatokat állítják elő. 

 • Mindig használj kifutó területet: a kifutó terület a lap szélétől távoli terület, ahol a képek vagy háttérszínek kifutnak. Ez biztosítja, hogy ne legyenek fehér keretek, amikor a terméket megvágják. A Canva lehetővé teszi a vágási területek beállítását, tehát győződjön meg arról, hogy a tervezési elemeket a levágásokon túlra is kiterjeszti! Ellenőrizze minden oldal mind a négy szélét, és győződj meg arról, hogy az elemek legalább 3 mm-re kifutnak.

 • Ellenőrizze a margókat: fordítson kiemelt figyelmet a tervezés során használt margókra. Győződjön meg arról, hogy a fontos tartalom, például a szövegek és a kulcsfontosságú képek, belül vannak a biztonságos zónában, amelyet nem fognak levágni a nyomtatási és vágási folyamat során. Tartsa távol a fontos elemeket a dokumentum széleitől, hogy elkerülje a részleges vagy teljes levágásuk kockázatát.

 • Optimalizálja a szöveg olvashatóságát: amikor a szövegről van szó, válasszon olyan betűtípusokat, amelyek jól olvashatók, különösen kisebb méretben nyomtatva. Kerülje a nagyon dekoratív vagy írott betűtípusok használatát, amelyek nehezen olvashatóak lehetnek. Ezenkívül győződjön meg arról, hogy elegendő kontraszt van a szöveg és a háttérszín között az olvashatóság biztosítása érdekében. A színek a digitális képernyőn másként jelennek meg, mint amikor nyomtatva vannak, és néhány szín “rezeg” egymás mellett, például egy vékony szöveg magenta háttérrel.

Hasznos linkek:

Bővebb segítségért és információért látogassa meg a Canva hivatalos oldalát:

https://www.canva.com/help/print-designs/

 

Vagy nézze meg az alábbi videót:

Miben lehetünk a segítségére?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi biztosan megtaláljuk az önnek leginkább megfelelő nyomdai megoldásokat.

Novák Szabina
ügyfélkapcsolat

Ha további kérdései vannak keressen minket